IndienIndienIndien

 

 

ARKITEKTUR SOM PROVOKATION / ARCHITECTURE AS PROVOCATION
EGEN UTGIVNING 2009 (11+1FOTOGRAFIER I KASSETT)Arkitektur och idealsamhällen är återkommande teman i Mats Erikssons fotografi. I Indian Grammar (2005) var det den indiska ritbordsstaden Chandigarh som visades, An Architecture for the Poor (2008) kretsade kring den egyptiska arkitekten Hassan Fathys livsprojekt New Gurna och när Arkitektur som Provokation nu handlar om bostadsområdet Jakriborg i Skåne är det återigen ett idealsamhälle som Eriksson tar sig an –om än med andra förtecken.

För Jakriborg, ett samhälle i Staffanstorps kommun som färdigställdes för bara ett par år sedan i strikt medeltida hansastadsstil, är ett ritbordssamhälle precis som Chandigarh och Gurna. Men medan de sistnämnda kännetecknas av sitt framtidsoptimistiska formspråk så gör man i fallet Jakriborg tvärtom –här hämtar man formen i det förflutna och rekonstruerar en medeltida stad med hjälp av dagens byggteknik.

Den systematiska variationen i färgskala, takhöjd och fasadgestaltning vill inte riktigt gå ihop med det intryck av slutenhet som en flera hundra meters bred front av nyss färdigställda hus oundvikligen gör -Erikssons svartvita fotografier är lågmälda och på inget sätt anklagande underlag för reflektion.

Den lågkontrastiga svartvitfotografi som Mats Eriksson använder sig av förstärker ytans verkan –hans bilder framstår som släta dokument utan givna fokuseringspunkter. Detaljerna i de högupplösta bilderna framträder först vid närmare läsning. Problematiken i att på 2000-talet förse ett helt samhälle med förfabricerade stilelement som gatlyktor i handsmidd stil lämnas öppen för tolkning. Några av bilderna skulle vid första blicken kunna vara hämtade ur en annan tid, men även där inga parkerade bilar i bakgrunden eller katalogmöbler i förgrunden tyder på vilken tid vi befinner oss i, skapar husens slätt lodrätta väggar och takens standardiserade tegel ändå känslan av att befinna sig i ett högst nutida samhälle, nyckelfärdigt och klart för inflyttning. Erikssons bilder är på inget sätt spektakulära, fenomenet Jakriborg friläggs varsamt och utan pekfinger.

I ett medföljande häfte beskriver Eriksson sitt arbete med Jakriborg och bifogar ett nedskrivet samtal som Sveriges arkitekters akademi höll kring Jakriborg i maj 2005. Som framgår av texterna har Jakriborg visat sig vara ett fullt fungerande samhälle –farhågor om framväxten av en reaktionär enklav har visat sig obefogade. Den medeltida staden byggd på 2000-talet visade sig vara en ren formsak, inte så olik andra svenska nybyggnationer bara i medeltida layout. Frågorna som projektet Jakriborg väcker är samtida och mångfacetterade, och det texten inte får sagt framgår ur bilderna.

Mats Erikssons ospektakulära men detaljrika fotografier öppnar upp för många timmars läsning inte bara över Jakriborg, utan även över svenskt samhällsbygge och svensk identitet i början på 2000-talet.

ALEXANDER DE CUVELAND
FOTOGRAFISK TIDSKRIFT BOKRECENSIONER 2010